Peninsula Peloponez este o adevarata fortareata naturala, mare parte fiind o zona muntoasa, ce delimiteaza vaile cu plantatii de maslini sau portocali.   Pe de alta parte este un taram de legenda, bogat in istorie.

Peloponez - Mystras Despot Palace
Peloponez – Mystras Palatul despotilor

Am ajuns la Corint, poarta de intrare in Peloponez. Pe vremuri pentru a traversa stramtoarea existau 2 porturi de-o parte si de alta a stramtorii, iar barcile erau mutate intre ele pe un drum pavat Dioklos dintr-o parte in alta. Acum insa dupa multe planuri incepand de pe vremea vechilor greci, romani, a fost finalizat canalul Corint in 1893. Desi se dorea o scurtatura, navele moderne au o latime mult mai mare decat canalul. El este folosit mai mult in scop turistic.  In apropiere se poate vizita si Corintul antic, pe vremuri unul dintre importantele orase stat ale Greciei, dar si locul unor calatorii ale Ap. Pavel. O vorba de duh: “Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

Peloponez - Canalul Corint

Imediat ce trec de Corint, simt chemarea pentru ceva aventura, asa ca imi continui road trip-ul cu rulota pe drumul national 7 trecand prin vechile orase stat Mycene si Argos, indreptandu-ma spre Sparta. Am scutit ceva taxe de autostrada, insa am adaugat la motorina consumata. Drumuri inguste ce serpuiesc prin zone muntoase si printre livezile de masline si portocali. Peloponez imagine drum 7

Peloponez – Sparta 

E ora 7 dimineata, tocmai ajung in Sparta, am pus pe GPS orasul antic, si ma trezesc pe stradute unde abia intra o masina, drumul se ingusteaza, casele dispar, incep livezile de maslini. Ceva nu e in regula. Ma opresc si vad ca GPS-ul tot incearca sa ma duca pe o straduta prin spatele cetatii. Caut o solutie sa ajung la o strada principala, insa toate stradutele sunt perpendiculare, si foarte inguste, nu pot sa intorc cu rulota dupa mine. Deja ating cu rulota ramurile maslinilor.  Mai merg, noroc ca nu circula nici o masina la ora asta. Ajung la o strada principala. Ma opresc sa caut o parcare, pentru a lasa rulota.

Mai am putin pana in Mystas un alt oras important al zonei. In zona exista un camping dragut (Camping Castel View) si o parcare publica.  Parchez rulota ce se afla in fata Mystras Camera Museum, o asigur cum pot eu mai bine, si ma intorc sa vad ruinele din Sparta. De data asta ajung la intrarea principala cu statuia lui Leonidas. A fost cam pe fuga, poate ar fi trebuit sa stau sa vad si muzee ceva, insa vroiam sa vad si Mystras si sa imi continui drumul pana la un camping pe plaja.

Peloponez - Statuie Leonidas

Sparta candva centrul politic al peninsulei Peloponez, azi un oras ce incearca sa-si regaseasca identitatea. Vizitez ruinele Spartei, multe sunt din perioada romana, iar printre ele soparlele se ascund de caldura soarelui. Au mai ramas cateva mai vechi, printre care si templul rotund. Daca aveti timp puteti vizita muzeele din Sparta sau luati un ghid care sa va ofere mai multe informatii. Sunt cateva panouri cu informatii, insa cam atat.

Peloponez - Sparta amfiteatru

 

Peloponez - Sparta templu rotund
Peloponez – Sparta templu rotund

Peloponez – Mystras – cetatea despotilor

Ma intorc  in orasul Mystras, ce are o zona de promenada foarte frumoasa, cu cafenele, si taverne grecesti. De aici drumul devine mai ingust si urca spre cetate. Cetatea este intinsa pe versantul unui deal abrupt ce poate fi strabatuta de un labirint de stradute, si cateva  strazi principale piedonale. Toate duc catre cetatea ce se afla in varful muntelui.

Peloponez - Mystras promenada

Peloponez - Mystras vedere de ansamblu

Cetatea Mystras este fosta resedinta a despotatului de Moreea, parte a imperiului Bizantin. Numele de moreea vine de la plantatiile de duzi ce erau folosite pentru cresterea viermilor de matase in perioada medievala.  Cetatea are doua intrari, se poate ajunge la amandoua cu masina, ghidul de la casa de bilete recomanda sa vizitam partea de jos si ulterior sa luam masina spre poarta 2. O intreb daca se poate ajunge pana la castelul Villehardouin (partea de sus)  fara sa mai mutam masina, si imi spune ca se poate insa e un pic mai mult de urcat si multi prefera varianta cu mutatul masinii. Am ales sa urc pe jos, insa e un pic de urcat ce e drept, noroc ca sunt zone de unde te poti alimenta cu apa, asa ca e bine sa ai o sticla pentru apa.

Peloponez - Mystras Church

In interior se pot vizita numeroase biserici si manastiri, dar si palatul despotilor de Moreea, si ruinele cetatii ce strajuieste semeata peste valea Evrotas.

Peloponez -Mystras panoramic viewCetatea este un sit Unesco. Atasez o descriere e site-ului Mystras. Am avut un sentiment de bucurie si curiozitate descoperind ruine la fiecare pas, fie o bisericuta, fie o resedinta nobiliara sau palat. Mai jos o imagine cu palatul despotilor.

Peloponez - Mystras Palat

Manastirea Pantanassa este inca locuita de maicute, si au unul din izvoarele reci cu apa, sau poate mi-a fost mie prea sete, datorita caldurii si drumului pana acolo.

Voidokilia si off-camping

Cu bine Sparta. Cu bine Mystras. Vreau sa fac o baie. Ma pornesc spre zona de coasta, trec prin Kalamata, pentru a lua ulei de masline. Ajung la campingul Erodios, bine amenajat, insa un pic cam industializat pentru gustul meu. Locurile de campare foarte bine delimitate dar si inghesuite, nu simti ca te poti desfasura. Parchez, si ma arunc in apa. Dimineata aleg sa imi fac alergarea pe nisip inspre plaja Voidokilia. Este o plaja creata intr-un golfulet sub forma de semicerc, cu nisip fin. In zona se mai poate vizita si pestera lui Nestor, precum si castelul Old Navarino.

Peloponez - Voidokilia beach

Pe toata coasta din Peloponez puteti gasi diferite locatii de off-camping. Eu m-am bucurat de o perioada de liniste pe plaja Elia Beach, in zona Avlonas, ce se intinde pana la Agiannakis Beach.  Aici am avut un binemeritat timp de reflectie, si timp de citit.

Peloponez - Elia Beach

Dupa aceasta perioada am pornit in noi peripetii  spre zona de nord a Greciei, spre Ioannina. Dar mai multe voi scrie in urmatorul articol.

Am creat o sectiune cu resurse utile in care am adaugat locatiile interesante de pe drum pentru a avea o idee asupra traseului. Am inclus si cateva localitati ce mi-ar fi placut sa le vizitez mai in amanunt si nu doar sa trec prin ele, cum ar fi Nafplio si Olympia. De asemenea am atasat si o harta cu locatii off-camping (thanks to Pete and Judy).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.