E ora 7 dimineata, natura se trezeste, ceata incepe a se ridica de pe lacul incremenit. E o atmosfera apasatoare la Campingul de la Nautical Club din Ioannina. Poate pentru ca e ultima zi a roadtrip-ului cu rulota prin Grecia. E un moment de reflectie asupra intregului traseu, peninsula Peloponez , dar mai ales asupra peisajelor frumoase ce le-am vazut in canionul Vikos.

Canionul Vikos - Ioannina lake

Am plecat dinspre Elia Beach si am continuat drumul inspre Nordul Greciei. Pentru a iesi din Peloponez, poti trece pe noul pod construit ce leaga Rio de Antirrio, contra unei taxe de 20 euro pt rulota. Sincer cred ca varianta cu ferribotul ar fi fost o optiune mai buna, mai ales cu ca nu ma grabeam: o cafea, taxa de trecere mai mica si o priveliste superba  asupra podului.

Drumul spre Canionul Vikos - Rioantirio bridge

Inainte de pod in zona Patras, ramaneam fara diesel in mai putin de 80Km. Cum GPS-ul nu imi arata nici o benzinarie pe autostrada la care as putea sa ajung, ies pentru a alimenta in oras. Locatia era pe un drum principal, si foarte aproape de mine. Mare greseala, cele doar 5 minute pe drumul principal, datorita unei lucrari de constructii, s-au transformat intr-o adevarata aventura.  GPS-ul m-a bagat pe stradute mici, cu intersectii la 90 de grade, de nici nu puteam sa intorc rulota fara sa incalec trotuarul. La un moment dat, fac stanga, blochez o intersectie, inaintez putin cat sa eliberez intersectia, insa si in stanga si in dreapta sunt parcate masini astfel ca spatiul ramas este mai putin de o palma intre rulota si masini. In capat strada face dreapta, si nu credeam ca o sa am loc. Sunt un pachet de nervi, ce o fi fost in capul meu de nu am alimentat mai din timp. Nu cred ca este o emotie pe care sa nu o fi experimentat in acel moment. Sunt blocat pe o straduta si nu pot face dreapta. Insa cu ajutor de la localnici si multe manevre am reusit sa ajung la benzinarie. Cineva acolo sus ma iubeste 🙂

Monodendri

Canionul Vikos - Monodendri
Monodendri


Ma trezesc dimineata la campingul Ioannina, pentru o escapada spre Muntii Pindului. Canionul Vikos a primit Guiness World Record pentru cea mai mare adancime. Clasificarea are in vedere adancimea de 900 metri dar si 1100 metri latime de la margine la margine. Pentru ca sunt pe fuga si vreau sa prind maximum ce pot intr-o zi, plec din Ioannina spre Monodendri cu masina. Merg  pe jos 10-15 minute pana la manastirea Sf Paraschiva iar de aici o priveliste de imi taie rasuflarea, ceata inca fumega printre piscurile rasarite.

Canionul Vikos - Sf Paraschiva view

Manastirea Parashiva este inconjurata de canionul Vikos, e construita in intregime din piatra. In zona se afla si multe grote pe care le foloseau calugarii pentru a se ascunde de turci.
Canionul Vikos - Sf Paraschiva

In drum spre iesire din manastire zaresc o poteca ce urca in dreapta. Si cum curiozitatea ma mana sa aflu despre ce este vorba, ajung pe un drum  ce se ingusteaza si serpuieste, in stanga versantul iar in dreapta haul. O priveliste minunata spre canionul Vikos.

Zagoria, regiunea din muntii Pindului, este renuminta nu doar pentru canion, ci si pentru satucele construite toate din piatra de munte, inclusiv acoperisurile, cat si pentru podurile arcuite din piatra. In Monodendri e un bun popas pentru a vedea atmosfera intr-un astfel de orasel.Aici sunt cateva hoteluri unde poti cauta cazare.  Iau la pas oraselul, cu casutele lui, cu bisericile, cu locurile ascunse, cu amifteatrul.

Canionul Vikos - Monodendri church

Canionul Vikos - Monodendri Amfiteatru

Podurile de langa Kipi si Beloi Viewpoint

De aici ma pornesc spre Kipi (Kipoi), pentru a vedea podurile de piatra arcuite din regiunea Zagori.  In toata regiunea sunt 46 de satuce legate prin poduri arcuite construite din piatra. Eu am vizitat doar cateva, insa daca aveti mai multe zile puteti lua un ghid local si asa nu ratati nici un obiectiv. Aici puteti vedea si un mic traseu pe care il puteti face de la Kipi.

Canionul Vikos - pod 1

Chiar inainte de ajunge la Kipi se poate vedea unul din podurile cele mai faimoase din zona, podul cu 3 arce.
Canion Vikos - 3 bridges

Tot de aici se ajunge cu masina la Beloi Viewpoint. De aici canoinul Vikos se poate vedea in toata splendoarea. Drumul e asfaltat, insa foarte serpuit, asa ca mare atentie, sunt mici portiuni inguste. Eu am ajuns in iunie si era aproape pustiu, insa iulie august ar putea fi ceva mai aglomerat mai ales ca a inceput sa fie cautata zona de turisti.

Canionul Vikos - Beloi Viewpoint

Drumul e asfaltat aproape pana sus, urmeaza o portiune de max 10 minute neasfaltat, se poate merge cu masina sau pe jos. Un indicator te ghideaza pe o poteca ce duce direct pana la viewpoint. Recomand incaltaminte de munte, insa merge si pantofi sport. Poteca e stancoasa si colturoasa in anumite locuri, traseul este lejer fara panta abrupta sau altceva. Drumul e ok pentru orice categorie de varsta.

Recomand zona, si se poate combina foarte usor cu o iesire la mare in zona Lefkada Corfu, sau altele preferate. Pentru o explorare mai amanuntita ar fi necesar minim 2 zile, astfel incat sa poti face un trail prin canion. Si daca ai sta luni de zile si tot ai descoperi cate ceva nou.

Ce alte lucruri de vizitat credeti ca ar mai fi relevante pentru zona?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.