Pentru mine experienta cu Mocănița este eliberatoare. Sunt ca un copil mic ce incerca sa prinda fiecare miscare a trenului, fiecare peisaj, fiecare frunza ce incerca sa intre si ea la bord in tren. Experienta e incredibila atunci cand vezi peisajele ce se desfasoara in fata ta, si auzi din cand in cand sunetul locomotivei, in timp ce trenul serpuieste pe valea Vaserului. Daca va cazati in zona Borsa, de aici se poate vizita si Cascada Cailor cea mai inalta cascada in trepte din Romania.

Mocanita - popas intoarcere

Din zona Sighetu Marmatiei, plec spre Borsa unde raman la campingul Laura din zona. Aici am o primire faina cu o palinca facuta in zona. Imi propun sa vizitez Cascada Cailor si sa fac o plimbare cu Mocănița.

Mocanita - rulota

Plimbare cu Mocănița

Plecarea se face din statia Viseul de Sus, ce contine si un mic muzeu cu locomotive autentice sau improvizate, pana la statia Paltin. De aici traseul continua in zona de exploatare forestiera. Practic acesta este una din ultimele cai ferate folosite activ pentru exploatarea forestiera din Europa.

Mocanita

 

Mocanita - Viseul de Sus

Biletele se pot achizitiona, online, prin rezervare telefonica, sau la fata locului. Pentru a avea predictibilitate este bine sa luati din timp bilete online. Biletele sunt pentru intreaga zi, fara loc rezervat, insa se face rezervare pe ore.  Pe langa optiunea online, se poate face si rezervare telefonica (+40 744 686 716 | +40 262 353 381).

 

Mocanita - modernaPlec cu primul tren al zilei la ora 9. Ma urc in ultimul vagon, unul din vagoanele fara geamuri. Controlorul verifica biletele. Aici nu se merge cu “nasu”.  Suntem condusi de mocanita Elvetia, construita la fabrica Resita. Ne asteapta o experienta de 6 ore inapoi in timp. Dupa prima jumatate de ora ramanem fara semnal la telefon.Mocanita ElvetiaNota: Incercati sa prindeti primele patru trenuri care au locomotive cu aburi. Sunt si doua locomotive diesel.  Mi se pare experienta autentica cu o locomotiva cu aburi. Mocanita - view

Mocanita - drum

 

Nota: In vagoanele din spate exista o panoramica mai buna, puteti vedea tot trenul cum serpuieste, de obicei ultimele vagoane sunt fara geamuri, daca mergeti cand e vreme buna. Luati un polar si ceva de pus pe cap, dimineata e un pic racoare.

 

 

Biletele sunt in functie de sezon, in perioada de vara sunt cele mai scumpe. Detalii pe site. Eu va recomand sa luati bilet fara mancare inclusa si sa veniti cu mancarea de acasa. Oricum la ultima statie e un loc amenajat unde se poate cumpara mancare calda, cafea si sucuri.

Mocanita

Trenul serpuieste pe langa raul Vaser, intersectandu-l prin poduri de cateva ori. Majoritatea peisajelor pe langa rau sunt pe partea stanga la dus. La intors locomotiva va merge cu spatele, asa ca daca vreti poze cu locomotiva faceti la dus.  E timp suficient pentru poze. Este o oprire de 20 de minute, plus una de 1.30 in capat de linie. Insa totul depinde de mocanita, daca trebuie alimentata cu apa, pauzele vor fi mai dese. Daca veniti cu trenul de dimineata, in timp ce asteptati la capat de linie si va bucurati de peisaj si de muzica, puteti prinde un filmulet si cu trenurile care vin din juma in juma de ora, astfel incat sa aveti o imagine si cu locomotiva in mers.

 

Cascada Cailor

 

Pentru a ajunge la Cascada Cailor, ajung in statiunea Borsa. Vreau sa vad partia vara cand mergi cu telescaunul, asa ca acum am avut ocazia. Exista si un traseu marcat cu triunghi rosu ce se poate parcurge in doua ore pana sus. Din varful partiei se coboara pe un traseu de jumatate de ora si ajungi la cascada.

Cascada Cailor - telescaunCascada Cailor

 

Cascada Cailor este considerata a fi cea mai mare cascada in trepte din Romania, avand o cadere de apa de 90 m. Legenda spune ca o turma de cai incoltita de ursi ar fi sarit in gol, iar de aici si numele cascadei.  A fost o perioada ceva mai ploioasa si cascada avea un debit bun. Poate o perioada si mai buna pentru a o vizita este primavara.

 

 

Cascada Cailor

De aici continui acest road trip cu rulota spre zona lacului Bicaz, unde am avut parte de o surpriza placuta. S-a lasat cu foc de tabara, muzica buna si noi prieteni.

Pentru a fi la curent cu ultimele calatorii hai sa tinem legatura pe Facebook si Instagram, si aboneaza-te la  Newsletter.

Citeste si  cum am inceput acest road trip cu rulota prin Apuseni si Sighet:

Maramures – Biserici de lemn, patrimoniu Unesco si Casa Olarului
Sighetu Marmatiei – despre cuie vizibile si invizibile
Apuseni un meleag de poveste, un taram binecuvantat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.