Tocmai aflu ca zborul din Budapesta spre Bucuresti are intarziere. In loc sa ajung la 10 noaptea ajung la 12. Deci pana ajung acasa se face 1. A doua zi trezirea e la 5 ca se pleaca spre munte, si nu orice munte. Planuim sa ajungem pe acoperisul Romaniei, pe Moldoveanu. Si cum nu prea aveam somn, pe la 4 ma trezesc. Incerc sa mai atipesc un pic insa fara prea mult spor. Asa ca dupa 3-4 ore de somn ii dam bice spre Stana lui Burnei. Fiind sofer nu mai e timp de motait.
Pana la Nucsoara drumul este asfaltat. Dupa Slatina, Nucsoara urmeaza aproximativ 40 km de drum forestier pana la Stana lui Burnei. Este plin de masini spre capatul drumului, asa ca lasam masinile mai jos unde incepea coloana de masini parcate, ne echipam si pornim pe traseu.
Traseul dus: stâna lui Burnei – Valea Rea – Iezerul Triunghiular – Portiţa Viştei (triunghi roşu) – Viştea Mare – Moldoveanu (punct roşu)
Traseu intors: Curmatura Moldoveanului (triunghi albastru,cruce roşie) – Lacul Galbena – stâna lui Burnei (cruce albastră)
Ne luam la noi doar strictul necesar, pelerina de ploaie, polar, bete, ceva de mancare si o sticla cu apa de 1l (se poate realimenta de la izvorul Rosu la urcare). Desi am plecat cam tarziu pe traseu aproape de ora 12-12.30 cu pauze dese am reusit sa ajungem. Ca traseu cred ca poate fi abordat de aproape oricine.
Facem un popas in caldarea de langa lacul vestic inainte de atacul final spre Vistea Mare. Incepe o perioada mai abrupta. Si se pare ca varful e acoperit de ceata. 🙁
In drum spre Vistea Mare ceata se da la o parte din calea noastra insa vantul s-a intetit si temperatura a scazut. De aici nu mai avem mult. Mai avem de parcurs o portiune expusa unde sunt montate lanturi si trebuie abordata cu atentie, in rest traseul este ok.
Asteptam putin sa se mai elibereze bulevardul Vistea Mare – Moldoveanu. Era mai aglomerat decat o zi de weekend in orice mall.
Varful Moldoveanu
Ajungem la 4 fix pe varful Moldoveanu, pentru noi asta era termenul limita prin care decideam daca ne intoarcem pe langa lacul Galbena sau pe unde am urcat. Desi Varful Moldoveanu mai mult a stat sub ceata, cand ajungem sus avem parte de o priveliste de poveste, ceata s-a dat la o parte pentru cateva momente.
Asa ca decidem sa ne pornim spre Galbena, insa trebuia sa ne grabim. Ceata a revenit si ne-a tinut companie cat timp am fost pe creasta.
Nota: Traseul de intoarcere pe langa lantul de lacuri Galbena are locuri care nu sunt foarte bine marcate, asa ca daca urmati acest traseu e important sa nu va prinda noaptea in golul alpin mai ales ca nu exista poteca facuta si nici nu e asa circulat ca traseu. Ultima parte este prin padure si ai poteca pe care o urmezi.
La intoarcere pe Curmatura Moldoveanului s-a intetit vantul, si se aduna deja nori de ploaie.
Ne-am pus si pelerinele caci am avut parte de o rapaiala buna de ploaie.
Dar daca nu ploua nu iese curcubeul, asa ca ne-am bucurat de acest minunat dar.
Ne-am continuat drumul pe langa lacul Galbena incercand sa ghicim traseul, din cand in cand vedeam un semn cu cruce albastra aratandu-ne ca inca suntem pe drumul cel bun.
La cateva momente dupa ce am facut poza a inceput, in timp ce coboram prin jnepenis a inceput si o ploaie zdravana, si ca sa faca situatia si mai si a dat si cu grindina.
Ultima parte am parcurs-o prin padure, unde exista poteca, deci mai greu sa te ratacesti. Pamantul era deja umed, genunchii dadeau semne de oboseala asa ca am avut mari emotii si o tentativa de a cadea, insa fara urmari. Am ajuns cu bine la cort unde, dupa ce ne-am schimbat am stat la povesti. Noaptea ploaia nu ne-a dat pace. Insa dimineata ne-am trezit in behait de mioare.
Manastirea Corbii de piatra
La intoarcere am facut un popas in satul Jgheaburi sa vizitam manastirea Corbii de piatra, cea mai veche manastire rupestra din Romania.
Tot sub aceasi stanca este si casa “mamei Uta”. Casa a fost reconditionata, un exemplu de cum arata o casa musceleana. Tot din Nucsoara era si grupul Arnautoiu, cel mai longeviv grup de rezistenta anticomunista.
Mi-a placut mult iesirea asta pe munte, desi nu sunt muntoman. Cu siguranta imi doresc sa ies mai des pe munte. Ce am invatat e ca vremea poate fi schimbatoare. E necesara pregatirea pentru orice tip de conditii . Ce munti imi recomandati sa mai explorez?
Pentru a fi la curent cu ultimele calatorii hai sa tinem legatura pe Facebook si Instagram, si aboneaza-te la Newsletter.