Budapesta este unul dintre orasele care imi plac cel mai mult din Europa. Numit si perla Dunarii, este un oras cu o peisagistica superba si cu o arhitectura deosebita in centru. Cele doua orase vechi, Buda si Pesta despartite de Dunare, sunt unite prin poduri construite in diferite perioade, fiecare cu povestea lui.
Aterizez la 9 seara. Prima noapte o stau la Hotel Gellért unde sunt si faimoasele bai termale. Hotelul este forate aproape de podul Libertatii asa ca fac o iesire de seara. Podul Libertatii a fost construit in 1894. Tematica podului a fost aleasa pentru a comemora istoria Ungariei. Initial el se numea podul Franz Joseph, fiind imparatul Austriei in acea perioada.
Uneori podul este inchis circulatiei masinilor. Zona este relaxata, oameni care stau la povesti pe lanturile podului si se bucura de viata admirand Dunarea.
Dis de dimineata inainte de plecare ma duc sa verific cum sunt baile termale. Pentru cei cazati tariful este de 10 euro. Intr-adevar arata superb, insa poate pentru ca era foarte dimineata sau in afara sezonului, nu toate instalatiile erau pornite iar apa era rece. Imi place piscina interioara.
In Budapesta am vizitat 2 bai termale Széchenyi si Gellért, iar daca ar fi sa le compar, mie personal mi-a placut mai mult Széchenyi. Arhitectura e impresionanta in ambele cazuri. Insa la Széchenyi au 2 bazine mari in exterior cu apa calda si unul central cu apa rece.
De aici am plecat pentru o conferinta catre Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrala, numit si “marea Ungariei”. Lacul Balaton, poate fi o destinatie perfecta in perioada de vara si nu numai, fie ca vrei sa faci o tura cu bicicleta, sau o iesire pe lac cu caiacul sau barca, sau pur si simplu sa vizitezi castelele si podgoriile de vin din imprejurimi. Pentru cei care vor sa faca o vizita la lacul Balaton cred ca v-ar putea ajuta harta obiective Balaton by Vladimir Ioana.
De aici m-am intors in Budapesta, cum ziua aveam de lucru doar seara ce am putut surprinde cate ceva din ce inseamna Budapesta. Eu am stat ca hotel langa catedrala Sf Stefan, asa ca mi-a fost usor sa explorez zona.
Sf Stefan – cea mai mare catedrala romano catolica din Budapesta. Ca si particularitate aici se afla o relicva pe care ungurii au protejat-o, fiind mutata in diferite locatii de-a lungul timpului si anume mana primului lor rege: Stefan de unde si numele catedralei.
In apropiere exista o zona frumoasa de promenada si un parc unde lumea se aduna seara Piata Erzsebet. De aici se poate ajunge si pe Vaci Utca, una din strazile renumite pentru restaurante si promenada, insa va incurajez sa nu va limitati doar la alegerile turistice.
In Budapesta exista cea mai mare sinagoga din Europa, pe strada Dohany, construita in stil maur in anii 1854-59. Ea are si un muzeu, cimitir, dar si un memorial al eroilor. Aici era in perioada celui de-al doilea razboi mondial zona de delimitare a ghettoului din Budapesta.
E trecut de ora 19. Tocmai incepuse ultimul tur. Ma indrept spre ghiseu. Sunt printre ultimii veniti. Turul ghidat a inceput, asa ca ma grabesc sa cumpar biletul. Il platesc cu cardul. La plecare primesc un “o seara buna” in romana. Intial raman blocat, insa bucuros raspund si eu cu multumesc,koszonom, si ma grabesc sa prind grupul din urma.
Ca si particularitate a acestei sinagogi este steaua in opt colturi folosita ca element de decor. Sinagoga are pe langa sala pentru adunare si un muzeu dedicat holocaustului. In curtea din spate se afla “Copacul Vietii”, un monument dedicat victimelor holocastului, dar si persoane care au ajutat comunitatea in perioada de opresiune. Mai multe detalii pe site-ul oficial.
Tot in apropiere in cartierul evreiesc, exista o zona “Ruin Pubs”, restaurante si cluburi, poate cel mai cunoscut este Szimpla Kert. Un restaurant aproape de podul Libertatii pe care l-am incercat si mi-a placut, este Forsale, au niste porti gigantice de mancare. Se inchide la 11 PM.
Podul cu lanturi este primul pod permanent ce leaga cele doua maluri, si o emblema pentru Budapesta. Deschis in 1849, era unul din cele mai lungi poduri din lume. Zona de langa Széchenyi Chain Bridge, este o zona faina de promenada cu terase de unde poti admira Dunarea si asculta muzica de jazz.
Timpul mi-a permis sa explorez doar zona “proletara” din Pesta, insa am apucat sa vad cum soarele apune peste latura “regala” din Buda. Practic Budapesta are 2 orase in unul, fiecare cu caracteristicile lui. Buda, cuprinde zona regala cu palatele, si bastioanele ei, incepand de la Hotelul Gellert. Insa aceasta va ramane pentru un nou trip in Budapesta si sper sa am mai mult timp. Pe curand.
“Hello Budapest” – vestitul salut al lui Michael Jackson in ’92 in Bucuresti. Chiar ma gandeam cum ar fi o campanie media intre Bucuresti si Budapesta, insa sa aiba o varianta castigatoare pentru ambele orase, sa aduca un plus valoare si Bucurestiului si Budapestei. Cum ati vedea o astfel de competitie? Sarmale vs Gulash?