Este o zi torida de vara. In timp ce urc treptele piramidei soarelui, de-abia mai pot respira. Inima imi bate foarte tare. Ma gandesc cum erau dusi oamenii si oferiti ca sacrificiu diferitilor zei. Insa dupa tot greul nimic nu se compara cu senzatia ce o ai in varful piramidei soarelui, de acolo ai o preveliste superba asupra ruinelor orasului Teotihuacan.

teotihuacan - in varful piramidei soarelui

Teotihuacan

Teotihuacan are o istorie invaluita de mister, nu se stie de cine a fost construit cu exactitate, insa era cel mai important centru religios din zona americii centrale. Un loc in care diferitele civilizatii mezoamericane isi aveau cartierul lor, fiind la vremea lui in prima parte a mileniului 1 o referinta atat pentru civilizatia Azteca ce ocupa centrul Mexicului, cat si pentru civilizatia Maya ce ocupa zona de sud a americii centrale.

Teotihuacan - Piramida view

In secolul VII sau VIII orasul a fost abandonat. Se presupune ca ar fi fost o lupta interna, exista urme ca orasul ar fi fost cuprins de flacari.  Astfel ca Aztecii au venit pe aceste pamanturi au gasit orasul in ruina. L-au inglobat in imperiul lor, s-au inspirat in dezvoltarea capitalei lor Tenotchtitlan,  insa si atunci a fost considerat un loc de pelerinaj. Ei considerau ca aici a fost creat soarele.

Teotihuacan - piramida soarelui

Acest complex cu ale sale fantastice piramide arata o farama din maretia a ceea ce era cel mai mare oras din Mezoamerica. Piramida Soarelui, Piramida Lunii, si templul sarpelui cu pene, toate sunt conectate de Calea mortilor.

Teotihuacan - piramida soarelui

Pentru a avea o idee despre ce inseamna viata in Mezoamerica, puteti vedea filmul  Apocalypto. Intreg complexul a fost creat pentru a aduce jertfe zeilor. Prizonierii de razboi erau pastrati pentru a fi sacrificati in perioadele de sarbatoare.

Piramida Soarelui

Una dintre cele mai mari piramide, are o inaltime putin peste 70 de metri, si o latime la baza de peste 220 m. In perioada de glorie deasupra piramidei exista un altar pe care se aduceau jertfele de sacrificiu, ceea ce ar fi facut ca piramida sa aiba aproximativ 75 m inaltime.

Teotihuacan - piramida soarelui

Piramida lunii

Aceasta se afla la capatul Calzada de los Muertos (Calea Mortilor). Este mai mica ca dimensiuni decat Piramida Soarelui.  In fata piramidei se afla 12 temple mai micute de unde se puteau vedea ritualurile ce aveau loc in cinstea marii zeite.

TEOTIHUACAN - calea mortilor

De aici se poate vedea Intreg complexul de temple, piramida soarelui si calea mortilor.

TEOTIHUACAN - piramida lunii

In celalt capat al Calzada de los Muertos se poate vedea si Templul sarpelui cu pene, a treia piramida din complex.

Teotihaucan-templul sarpelui cu pene
Credits to jschmeling on Flickr – Teotihaucan-3027

Tetitla

De jur imprejur existau case colective pentru 60-100 de familii. Un fel de blocuri ce se indindeau pe orizontala in loc de verticala si aveau gradini. In apropiere de complexul de piramide se afla si Tetitla, o astfel de casa colectiva.

Teotihuacan - casa colectiva

Teotihuacan - casa colectiva

Teotihuacan - imagine zeitaTeotihuacan - jaguar

Teotihuacan se afla la aproximativ 50km in afara Mexico City. Pentru a ajunge aici se poate lua autobuzul din  statia Terminal Central del Norte. Sunt masini dedicate pentru “Las Piramides”. Un avantaj e ca poti petrece cat timp consideri necesar pentru a vizita piramidele.

O alta varianta ar fi un tur gidat de la hotel, intrebati la receptie. Fiecare hotel are o astfel de varianta.  Desi e mai restrictiv in sensul in care simti ca totul e pe fuga, totusi ai pe cineva care iti poate da detalii utile despre aceste locuri, si poate crea momente speciale.

Teotihuacan -sombrero

Ca un sfat incepeti vizita cat mai dimineata cu piramida soarelui. Ziua poate fi extrem de cald. Asa ca nu uitati sa luati apa, ceva de mancare, crema de soare si o palarie/sapca.

Sper ca v-a placut experienta mea in Mexic si va incurajeaza sa vizitati o astfel de destinatie.

Citeste intreaga experienta din Mexic:

Guadalupe cel mai vizitat centru religios catolic dupa Vatican

Un loc numit Chiapas: comori naturale ascunse

Mexic, Chiapas: Intamplari neprevazute la granita cu Guatemala

Cum am reusit sa trec vama in Mexic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.