Vreau sa incep seria de articole despre Romania, printr-un articol legat de orasul unde mi-am petrecut copilaria, Targoviste. Orasul este incarcat de istorie, fiind capitala Tarii Romanesti intre anii 1396 si 1714.  Cel care a pus bazele resedintei domnesti de la Targoviste a fost Mircea cel Batran

Una dintre atractiile orasului Targoviste este turnul Chindiei.  El face parte din ansamblul “Curtea domneasca”. De unde vine totusi acest nume? Se presupune ca numele ar venii de la ospetele care aveau loc in apropierea  turnului, petreceri numite “chindii”. O alta varianta este aceea ca numele vine de la un arhaism ce ar denumi apusul, moment cand soldatii inchideau portile cetatii, iar locuitorii cetatii trebuiau sa nu mentina foc in aer liber, pe perioada noptii, pentru a nu face cetatea vizibila. Turnul a fost construit de catre Vlad Tepes ca punct de observatie in caz de invazii cat si in caz de incendii in cetate. De-a lungul timpului turnul a suferit multe modificari, forma actuala, precum si inaltimea de 27 m fiind date de restaurarea din timpul domnitorului Gheorghe Bibescu.
In Curtea domneasca se mai pot vizita ruinele palatului domnesc cu toate dependitenele necesare, precum si Biserica Mare Domneasca, construita de Petru Cercel. Cand a fost construita era cea mai mare din tara.

Palatul a fost distrus de-a lungul timpului de cutremure, incendii, dar si de mana omului. Gheorghe Ghica fiind unul dintre domnitorii care au demolat fortificatiile, si unele corpuri ale palatului domnesc.
Ultimul domnitor care isi are resedinta la Targoviste si care aduce imbunatatiri Palatului este Constantin Brancoveanu.

Curtea domneasca se continua cu frumoase gradini in stil italian, si era alimentata cu apa prin apeducte subterane, deasemenea era prevazuta cu tunele care uneau curtea de Manastirea Dealu aflate la o distanta de aproximativ 5 km distanta.

Tot in “Curtea domneasca” puteti vizita biserica Sfanta Vineri, dar si Muzeul Tiparului, care s-a mutat de curand in Casa Arama, din incinta complexului. Unul din exponatele interesante este o tiparnita veche de 200 de ani.

Pe langa Curtea domneasca se mai pot vizita in Targoviste manastirea Stelea, construita in sec XVI de catre domnitorul Vasile Lupu al Moldovei, pentru a marca pacea cu Matei Basarab, domnul Tarii Romanesti. Cu aceasta ocazie Matei Basarab construieste Manastirea Soveja.

Vizavi de manastirea Stelea, se afla biserica “Geartoglu”, construita in sec XVI,  si care a fost descoperita intamplator cand s-a dorit demolarea unei case de secol XIX. Practic biserica era ascunsa in casa 🙂

In centrul orasului se poate vizita biserica Mitropoliei. Consturctia intitiala a fost ctitorita de Neagoe Basarab, dar a fost daramata. Noua constructie dateaza din 1889.

Aici puteti vedea o lista cu obiectivele care pot fi vizitate in Targoviste. Preturile de aici sunt putin modificate (de ex. un bilet pentru Curtea domneasca costa pentru un adult 9 lei). Curtea domneasca este marginita pe o latura de parcul Chindia, din parc se poate intra si in gradina zoologica. Gradina a fost renovata recent si merita vizitata.

Un alt obiectiv care merita vizitat in apropierea Targovistei este Manastirea Dealu. Aici este ingropat capul lui Mihai Viteazu. In plus zona unde este amplasata ofera o superba priveliste asupra Targovistei.

Targoviste ofera cea mai frumoasa priveliste toamna, cand constructiile caramizii (partea veche a orasului) se integreaza perfect cu natura. Orasul Targoviste merita vizitat fie numai si pentru a intra in contact cu istoria locului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.