As incepe prin a spune ca Danemarca, nu este o tara asa de mica precum pare uitandu-ne pe harta. Regatul Danemarcei, conform denumirii oficiale, este format dintr-o peninsula “Jutland” precum si din mai multe insule care formeaza arhipelagul danez, dar mai contine 2 regiuni autonome care ii maresc considerabil suprafata, insulele Feroe, si Groenlanda.

Am aterizat intr-un orasel, de vreo 6000 de locuitori, Billund, dar care are al doilea aeroport din Danemarca. Trebuie totusi stiut ca, in Billund isi are sediul firma de jocuri Lego. Tot aici puteti vizitat si parcul de distractii Legoland.

Mai mult timp am petrecut in Randers, un oras, linistit si curat ca de altfel mai toata Danemarca. Randers are o echipa foarte buna la handball, a creat ceva probleme romancelor de la Oltchim de-a lungul anilor.

Am prins Halloween-ul in Randers. Oraselul era pregatit de sarbatoare. Era una dintre zilele cand mai gaseai magazine deschise dupa 17.30.

Un alt oras pe care l-am vizitat este Aarhus, cel mai mare port al Danemarcei. Vremea nu a fost tocmai favorabila, era un vant foarte rece, care iti taia pofta de vizitat.

Cea mai mare firma producatoare de turbine eoliene, Vestas isi are sediul in Aarhus.
Un alt lucru care poate fi vizitat in Danemarca este cimitirul viking de la Lindholm Høje. E o senzatie ciudata, mergand printre pietrele de acolo. Tot ansamblul se intinde pe vreo cateva dealuri. Exista si un muzeu unde puteti afla lucruri interesante despre modul de viata al vikingilor.

Peisajele vazute in Danemarca m-au impresionat cel mai mult. Fiecare lucru era aranjat la locul lui. Toate casele dintr-o anumita zona respectau un stil arhitectonic, desi fiecare era unica in felul ei. Imi placea cum se integrau foarte bine casele in peisaj, nu simteai o ruptura intre natura si zonele de locuit.

 

Ar fi totusi si cateva lucruri care mi-au creat o impresie mai putin placuta. Oamenii sunt mai reci decat eram obisnuit. Am avut o intamplare mai neplacuta in Randers, sa fiu blocat sa intru intr-un pub de o localnica mai in varsta, ce avea o fata mai sa faca infarct, ca ma vazuse zilele anterioare ca faceam fotografii prin oras, si ei nu-i placea. Au tras-o oamenii de la masa si ne-am putut bea berea linistiti. Preturile sunt unele din cele mai mari din Europa, ceva mai scazute totusi decat in Norvegia sau Suedia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.