Namaste. Odata ce ai pus piciorul pe pamant indian, nu ai cum sa nu simti impletirea dintre cateva din cele mai puternice doctrine spirituale ale lumii… Fie ca vorbim de religii care au luat nastere aici, hinduism, budism, jainism, fie ca este vorba de religii care si-au gasit adepti numerosi in randurile oamenilor din zona (aici se afla a treia comunitate musulmana din lume, precum si un puternic centru al religiei Bahá’í.), India este puternic marcata de acest amalgam de credinte, aspect care poate fi observat si analizand constructiile ridicate in scop religios, Taj Mahal fiind doar una dintre ele.

O zi minunata de duminica in Delhi, asa ca am plecat sa vizitam 3 temple din 3 culturi diferite: templul Akshardham, Qutub Minar si templul Lotus-ului. Pe drum, trecand pe langa India Gate, un Arc de Triumf construit dupa primul razboi mondial, am vazut un vanzator de nuci de cocos, ce aducea oarecum cu Dezbracatu’ de India. Un strop de demnitate intr-o lume cruda.

Templul Akshardham, este intr-adevar o constructie impunatoare. Detine chiar un Guiness record pentru cel mai mare templu Hindus. Statui impresionante, reprezentand diferite zeitati din religia hindusa, gradini imense, locuri pentru meditatie, fantani cantatoare, toate creaza un spatiu absolut mirific. In centru se afla un Mandir, loc de veneratie, construit din piatra rosie si marmura, fara a se folosi fier.  Am gasit un filmulet care descrie mai bine decat as putea eu Akshardham.

Qutb Minar este una din constructiile din Delhi aflate in patrimoniul UNESCO. E considerat cel mai vizitat monument din India, depasind chiar si Taj Mahal-ul dupa unele statistici. Face parte dintr-un complex alaturi de cateva moschei precum Quwwatu’l-Islam Masjid,  construita refolosind pietrele a 20 de  temple hinduse.

Cu cei 72,5 metri este cel mai inalt minaret construit din caramida, exteriorul fiind gravat cu pasaje din Coran. In complex se mai afla un pilon de fier de aproximativ 7 metri, construit in secolul III-lea, apartinand initial unui vechi templu hindus. Se spune ca daca il poti cuprinde cu bratele, stand cu spatele la pilon toate dorintele ti se vor indeplini.

Aici am ramas placut impresionat de un grup de elevi care se aflau intr-o vizita de la scoala. M-au rugat sa le fac o poza de grup.  M-a fascinat sclipirea din ochii lor. Au o veselie interioara nemaipomenita.

Templul Lotus este centrul culturii Baha’i din India, o capodopera a arhitecturii moderne. Floarea de lotus este simbol al puritatii in cultura indiana. Adeptii acestei religii considera ca toate religiile au ca punct central aceasi sursa divina, de aceea ei accepta toate cartile sfinte, ca invataturi ale aceluiasi Dumnezeu. Este o religie aparuta relativ recent in secolul XIX. S-a extins in aproape 200 de tari. In Romania aceasta religie a fost sustinuta de Regina Maria.

Dupa ce soarele a apus am ajuns sa vizitam Red Fort. Seara, la anumite intervale orare au loc jocuri de lumini si sunet. Am asistat la ultima poveste din acea seara … care spre surprinderea noastra era in hindi. Daca ajungeam cu o ora mai devreme prindeam si varianta in engleza… Oricum a fost o experienta interesanta, si chiar amuzanta … atat de amuzanta incat era sa fim dati afara, deranjati fiind de rasetele noastre. Muzica hindi, tropote de cai, rugaciune musulmana, fecioare care chicotesc … sunt convins ca ar fi fost o poveste impresionanta, insa dat fiind faptul ca nu intelegeam limba, adaugand privirile “condescendente” ale oamenilor, atmosfera creata nu a fost suficient cat sa ne tina sa ascultam si sfarsitul spectacolului.

Ne-am retras la hotel pentru ca ne astepta o noua saptamana plina de provocari, prin slums-urile Delhi-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.