E minunat cand poti vedea cu ochii tai ce poate face dragostea. Taj Mahal a fost construit ca un simbol al dragostei pe care imparatul mughal Shah Jahan o avea fata de sotia sa Mumtaz Mahal. Desi acesta mai avea doua sotii inainte, nici una nu beneficia de atentia si afectiunea cu care era tratata Mumtaz. Ultima dorinta a acesteia, a fost sa i se consturiasca un mousoleu. Astfel ca in 1631, dupa moartea ei, imparatul a initiat constructia a ceea ce astazi este “Palatul Coroanei”  dupa cum poate fi tradus Taj Mahal.

Pentru a constui aceasta minune au fost adusi muncitori din intreaga Indie, aproximativ 20000 de oameni lucrand la acest proiect. Intreaga lucrare a durat 22 de ani, acest lucru fiind vizibil inca de la intrarea in complex, poarta principala avand 22 de turnulete.

Mousoleul este construit din marmura alba, si gravat cu pietre pretioase, iar arcadele portilor contin versete din Coran.

Desi nu e este foarte vizibil, cele patru minarete sunt indreptate catre exterior astfel incat in eventualitatea unui cutremur sa se prabuseasca in exteriorul cladirii principale. Se spune ca Taj Mahal-ul isi schimba culoarea in functie de momentul zilei, la rasarit el pare roz, iar seara are o nuanta de alb-galbui.

Complexul a fost conceput pentru a intruchipa Paradisul descris in Coran, cu gradini
simetrice, brazdate de canale cu apa. Imparatul Shah Jahan a descris astfel Taj-ul:

“Should guilty seek asylum here,
Like one pardoned, he becomes free from sin.
Should a sinner make his way to this mansion,
All his past sins are to be washed away.
The sight of this mansion creates sorrowing sighs;
And the sun and the moon shed tears from their eyes.
In this world this edifice has been made;
To display thereby the creator’s glory.”


Intreg ansablul format din mousoleu si gradinile adiacente este inconjurat de un zid, iar de o parte a mormantului se afla o moschee spre vest, iar in partea opusa o cladire similara, al carei scop este pur si simplu pentru a mentine simetria.

Ceea ce se vede acum este doar o parte a proiectului initial, care ar fi trebuit sa mai contina un alt mousoleu identic cu acesta, construit peste raul Yamuna, dar realizat din marmura neagra. Cele doua Taj-uri urmand a fi unite printr-un pod. Taj-ul alb ar fi fost locul de odihna al sotiei Mumtaz Mahal, iar cel negru al lui Shah Jahan.

Planul i-a fost intrerupt de catre fiul sau, care temandu-se ca va mosteni un imperiu cu o visterie goala, s-a autoproclamat imparat, si l-a intemnitat pentru ultimii ani de viata in fortul Agra, ce se afla in apropiere. La moartea acestuia a fost ingropat alaturi de sotia sa iubita.

Se spune ca in ultimii ani de viata acesta de-abia mai putea zari mousoleul, fiind nevoit sa se uite printr-o oglinda. Fie si privit printr-o oglinda, Taj Mahal ramane, una dintre cele mai frumoase expresii ale dragostei, si este pe de-a dreptul numit o minune a lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.