“Shadows cannot see themselves in the mirror of the sun” – Eva Peron

BA – Buenos Aires – Big Apple dupa cum Madona visa in filmul Evita. Un oras minunat in care viata boema pulseaza in orice colt. Un oras plin de terase, restaurante, teatre si spatii largi de promenada. Lumea danseaza pe strazi, cel putin in zona turistica 🙂 Un mix intre arhitectura Spaniola, Franceza si Italiana. Un oras cosmopolit care atrage prin farmecul lui, caracterul latin, si stilul european. Un oras in care oportunitatea si decadenta lucreaza mana in mana.

Am plecat in explorare din Plaza de Mayo unde se afla Casa Rosada, un fel de palatul Victoria, locul a vazut multe batalii politice ce au format destinul Argentinei.  Aici Eva Peron a tinut faimosul discurs de eliberare al lui Juan Peron in fata a 300.000 de oameni.

casa-rossada

“I have one thing that counts, and that is my heart. It burns in my soul, it aches in my flesh and it ignites my nerves: that is my love for the people and for Peron”

–  Eva Peron –

Maria Eva Duarte de Peron sau pe scurt Evita, una dintre femeile controversate ale lumii moderne. Numita de unii protectoarea “Descaminados” (celor fara de haine), iar de altii doar o aventuriera avida de putere. Cert e ca a reusit sa aduca in Argentina, lucrari importante ale lumii moderne, cum ar fi Votul pentru femei, dar si sa imbunatateasca starea materiala a celor nevoiasi. Prin fundatia pe care a infiintat-o se distribuiau alimente si medicamente celor care nu isi puteau permite, iar banii veneau de la “contribuitori” si nu intotdeauna erau dati de bunavoie, ceea ce a facut sa fie foarte apreciata de clasele defavoriazate, si nu foarte populara printre elite.  Prin ceea ce a facut a ramas in memoria colectiva ca “Evita”. N-a avut o cariera politica foarte lunga, a fost nevoita sa se retraga din cursa pentru Vicepresedinte, bolnava fiind. A murit la scurt timp, insa “De ce sa guvernezi o tara cand poti deveni o sfanta”.

evita-peron

Hoinarind pe strazi am ajuns pe strada Libertad, unde se afla sinagoga Libertad, un punct de referinta pentru cea mai mare comunitate evreiasca din America de Sud. Ce este interesant in legatura cu acest aspect, este ca Juan Peron, unul dintre liderii Argentinei, dupa al doilea razboi mondial a incercat sa prezinte o a treia alternativa la SUA si URSS, sperand ca un al treilea razboi mondial va incepe intre cele 2 mari puteri si Argentina va putea inclina balanta.  Ca sa fie sigur ca va avea cele mai mari beneficii a incercat sa mentina o legatura buna atat cu populatia evreiasca si Israel-ul, cat si cu nazistii. Argentina este tara care a gazduit unii din cei mai renumiti sustinatori ai ideilor naziste ca Josef Mengele.

city-view-3-sinagogue

De fiecare data cand vizitez un oras pentru prima oara imi place sa ma plimb fara o harta si fara o destinatie. Asa ca am luat-o pe strazile ce se intretaiau in unghiuri drepte. Buenos Aires este un oras foarte intins, fiind una din cele mai mari aglomerari urmane, insa bine structurat, este impartit in comune si cartiere cu specificul lor. Cateva cartiere sau “barrio merita cu siguranta a fi vizitate. BA are o retea dezvoltata de transport public, metrou, autobuz, tramvai, insa ca orice oras are si zone mai putin sigure.

city-view-2 O parte din cartiere se pot vizita pe jos. Monserrat, este zona centrala unde se afla Plaza de Mayo, si Casa Rosada. Foarte aprope de Monserrat se afla San Nicolas, uneori descris ca “El Centro” o zona cu multe lucruri de vazut. Cel mai lat bulevard, Avenida 9 de Julio cu al sau Obelisk  dar si multe teatre si muzee: Teatrul Colon, Teatrul Gran Rex precum si foarte multe baruri si zone de relaxare seara.

city-view

San Telmo sau cartierul Tango-ului, o zona cu baruri cochete, iar in fiecare duminica exista un targ cu obiecte de ornament , numai bune pentru suveniruri, Puerto Madero (un fost doc transformat intr-un cartier de business), si de ce nu chiar Palermo SOHO si Hollywood o zona cu cafenele si restaurante cochete (desi la intoarcere am luat metroul din Palermo pana in centru).

Florida Street

Pentru a ajunge in La Boca, unde se afla celebrul cartier Caminito dar si La Bombonera, stadionul celor de la Boc Juniors se poate lua autobuzul. Pentru La Boca e important sa fie vizitate doar zonele turistice, in rest poate deveni periculos seara.  Voi continua seria de articole despre BA, intrand in zonele colorate cu viata, dar si unele unde intrii pe riscul tau. Pana una alta indiferent de ce drum alegi, la sfarsit cu totii ajungem in acelasi loc. Pentru unii insa pana si moartea are un stil aparte. In BA pana si cimitirele au un fel de rafinament. Un astfel de exemplu este cimitirul Racoleta de unde Evita Peron chiar si dupa moarte face furori atragand foarte multi simpatizanti.

racoletta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.