Howdy, you holly crackers. S-a intors lumea cu susul in jos. Conform unor studii, lumea asociaza binele cu pozitia sus, precum si josul ca fiind negativ. N-ati observat in general ca proprietatile din nordul oraselor sunt mai scumpe decat cele din sud? Astronomul Ptolemeu a stabilit ca model de referinta pentru harti sistemul actual cu Nordul in sus.
Cum ar fi daca am avea o alta perspectiva asupra hartii, in care sudul este in sus, si nordul in jos? In Noua Zeelanda aceasta este o perspectiva foarte valida. Printre putinele lucruri pe care le stiam, inainte sa ma interesez despre Noua Zeelanda, era ca foarte multi oameni se gandeau sa emigreze acolo, si ca acolo s-au filmat scene din Lord of the Rings.
In sfarsit dupa un drum lung dar interesant aterizam in Auckland. Un fel de emotie ma incearca, mai ales ca am ajuns in Noua Zeelanda dupa ce vazusem Lord of the Rings, pana sa apara Hobiton si eram nerabdator sa vad macar o parte din locurile unde s-a filmat. De la aeroport mergem sa luam masina, insa soc … masina era automata, si volanul nu era pe partea care trebuie 🙂 Eee un fleac … o scoatem noi la capat, a ajuns Frodo cu inelul pana la Mount Doom, si nu reusim sa conducem noi pe partea cealalta a drumului. Dupa un giratoriu, in care am intrat pe sens opus (noroc ca eram singuri pe drum) si o intersectie in care eram 100% siguri ca avem prioritate ca doar faceam dreapta, si alte cateva stangacii similare am ajuns la hotel teferi si nevatamati si cu masina intreaga si sper ca fara multe injuraturi. Un dus e tot ce ne doream dupa un asemenea drum lung (mai mult de 24 de ore din Bucuresti).
Aukland – o aglomeratie urbana cu farmeul ei aparte, un amestec intre orient si occident cu accente puternice Maori (populatie indigena din Polinezia). Foarte multi asiatici vin la studii in Noua Zeelanda, datorita costului redus si calitatii inalte a universitatilor. Lumea e mult mai linistita, iar privelistea pe care o ofera este de nedescris, cu o deschidere la mare, este raiul sporturilor nautice, si in special Sailing. Vreau sa ajung din nou 🙂
In jungla din Auckland totul incepe cu un SkyJump, in cultura zonei, bunjee jumping-ul are valoarea unui act initiatic. Insa o experienta in Noua Zeelanda nu este completa fara a intelege istoria locului, si oamenii care locuiesc aceste tinuturi. Desi limba oficiala este engleza, multe cuvinte maori au ajuns a fi folosite in limbajul local. Este foarte probabil ca sa fiti salutati cu un Kia Ora. Multe din locurile din NZ au denumiri Maori (Rotorua / Muriwai / Matamata) cateva din locurile pe care le-am vizitat si despre care o sa scriu in articolele urmatoare. Pentru pasionatii de rugby nu ar strica un Haka, dans local, devenit faimos in interpretarea celor de la All Blacks.
Noua Zeelanda este intr-o zona seismica, numai zona Auckland are peste 50 de vulcani. Mai jos o poza cu insula Rangitoto, unul dintre cei mai dinamici vulcani.
Neozeelandezii un fel ciudat de a vorbi, de multe ori incercam sa ne abtinem sa nu radem, cu voce tare. O doamna care avea o raceala spunea I feel so rotten inside :)))) … Mi-o si imaginam pe doamna cum o mancau viermii pe interior. Apropo de putrezit … tocmai citeam un articol zilele trecute Meat is Horrible , despre cum consumul de carne afecteaza nu numai sanatatea dar si mediul inconjurator, si mi-am amintit de o taxa in Noua Zeelanda, popular numita FART TAX. Practic fermele de animale sunt taxate in functie de cantitatea de metan pe care animalele o emit. Parca ii si vad pe specialistii in zootehnie mirosind ragaitul vacilor … hmm asta a produs cam 10g de metan. (de fapt sunt anumite statistici utilizate in calcularea unei asemenea taxe). Ce credeti s-ar putea implementa o astfel de taxa si in Romania?